Kızılcık Kurusu
Kızılcık, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetişen bir bitki türüdür. Ancak Türkiye'nin hemen hemen her yerinde de bulunabilir. Suyu çok seven kızılcık bitkisi, kırmızı renkte ve ekşimsi bir lezzete sahiptir. Eylül ve Ekim aylarında olgunlaşarak toplanır. Kış aylarında kullanmak üzere komposto, marmelat ve kurusu hazırlanır. Kızılcık kurusunu saklamak kolay olduğu için Anadolu'nun birçok yöresinde bol miktarda bulunur ve kullanılır.
Kızılcık Kurusu Nasıl Yapılır?
Olgunlaşan kızılcıklar toplanıp ayıklanır. Daha sonra iyice yıkanır, suyu süzülür ve temiz bir bez üzerine serilerek güneş altında kurumaya bırakılır. Kuruyan kızılcıklar kesinlikle naylon bir poşetin içinde saklanmamalıdır. Bez torbalarda ve rutubetsiz ortamlarda muhafaza edilmelidir.
Kızılcık Kurusunun Faydaları Nelerdir?
- Melatonin, vücudun uykuya geçişte salgıladığı bir hormondur. Kızılcık meyvesinin içinde çok fazla bulunan melatonin, uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir. Kızılcık kurusundan yapılan bir şerbet, uykusuzluk ve dinlenme açısından oldukça etkilidir.
- Hastalıklarda ve gribal enfeksiyonlarda ateş düşürücü etkisi bulunur.
- Ağızda oluşan rahatsızlıklara ve aft gibi sorunlara karşı iyi gelir. Ağız bölgesinde bulunan bakterilerin oluşmasını engeller. Kızılcık kurusundan yapılacak kızılcık şurubu, ağız bölgesinin steril olmasını sağlar.
- Kan pıhtılaşma oranını düzenleyen kızılcık kurusu, şeker hastalığı konusunda da etkilidir. Ancak kullanırken aşırıya kaçmamak gerekir.
- İçinde bulunan bol miktarda antioksidan sayesinde vücudun temizlenmesini sağlar.
- Kızılcık kurusu, lif bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kalp ve damar hastalıklarına ve tansiyonun düzenlenmesine katkıda bulunur.
- İdrar yolu enfeksiyonları üzerinde de oldukça önemli bir etkisi vardır. Kızılcık kurusundan yapılan çay, bu tür enfeksiyonların kısa sürede ortadan kalkmasını sağlar.
- Yemek borusu ve midede oluşabilecek rahatsızlıkları engeller.
- İçerisinde bulunan proantosiyanidinler sayesinde dişleri korur ve dişlerde oluşan asitlerin uzaklaşmasını sağlar. Diş sağlığı ve ağız hijyeni açısından oldukça önemlidir.
- Kızılcık kurusu, C ve E vitamini bakımından zengindir. Bu vitaminler sayesinde vücutta oluşan herhangi bir enfeksiyonun kısa sürede yok edilmesini sağlar. Her gün belirli bir miktarda kızılcık kurusu tüketen kişilerin vücutlarında oluşabilecek iltihaplar önemli ölçüde azalır.
- Son yıllarda artış gösteren kanser üzerinde de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Kızılcık kurusunun tümör gelişimini yavaşlattığı bilinir.
- Kızılcık kurusu ile yapılan şerbet, sulandırılarak tüketilmelidir. Yetişkinlerde günde 2 bardak, çocuklarda ise bir bardağın üzerine çıkılmamasında fayda vardır. Çeşitli aktarlardan veya marketlerden temin edilebileceği gibi, kişilerin kendilerinin toplayıp kurutması hijyen açısından daha etkilidir.
Kızılcık Kurusu Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kızılcık kurusu aktarlardan alınırken tarihine çok dikkat edilmelidir. Mümkünse son senenin ürünleri tercih edilmelidir. Kızılcık kurusu ikinci yılından itibaren yavaş yavaş özelliklerini kaybetmeye başlar. Bu yüzden en etkili yol, kızılcık kurusunu herkesin kendisinin yapmasıdır.
|