Kızılcık suyu, Kızılcıkgiller familyasından olan kızılcık meyvesinden elde edilir. Bu meyve, kısa boylu sarı çiçekli ağaçlarda yetişir ve daha çok Akdeniz sahillerinde ve Güneydoğu bölgelerinde bulunur. Kızılcık meyvesi, çiğ olarak tüketilebildiği gibi içerisindeki C vitamini açısından da oldukça zengindir. Kızılcık, portakal ve mandalinadan iki kat daha fazla C vitamini içerir. Sadece meyvesi değil, ağacının yaprakları ve gövdesi de şifa kaynağıdır. Dağlarda yetişen kızılcıklar, şurup şeklinde de tüketilmektedir. Fakat çoğunlukla marmelat şeklinde tüketilen bu meyve mayhoş bir tada sahiptir. Kızılcık, başlı başına bir vitamin deposudur. Kızılcık suyundan şerbet, reçel, marmelat ve kızılcık ekşileri yapılarak kısır, salata ve mercimek köftelerinde limon yerine kullanılır.
Kızılcık suyu, mükemmel bir renge sahiptir. Hem görüntü açısından hem de lezzet açısından oldukça çekici olan kızılcık suyunun nasıl yapıldığını öğrenelim. Topladığınız kızılcıkları güzelce ayıklayıp saplarından ayırın ve bir kilo kızılcığı yıkayarak bir tencereye koyun. Kızılcıkların üzerine bir litre su ekleyip ocağa koyun ve iyice kaynatın. İyice kaynadığından emin olduktan sonra içerisine bir buçuk kilo şeker koyarak kaynatmaya devam edin ve şekerin iyice erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra kızılcık suyunu ocaktan indirmeye yakın içine yarım limon suyu sıkın ve bir tülbent veya süzgeç ile güzelce süzün. Soğuması için bir kenarda bir müddet bekletin ve daha sonra kızılcık suyunuzu buzdolabına koyarak azar azar tüketebilirsiniz. İsteğe göre kızılcık suyuna buz ilave ederek de tüketebilirsiniz. Kızılcık Suyunun Kullanım Alanları Nelerdir?
|
Ergüç
26 Temmuz 2024 CumaKızılcık suyunun yapımında şekerin miktarı fazla mı, daha sağlıklı bir alternatif kullanabilir miyiz?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Ergüç,
Kızılcık suyunun yapımında kullanılan şeker miktarını azaltmak kesinlikle mümkün. Daha sağlıklı bir alternatif olarak, doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz. Örneğin, bal veya akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar hem lezzet katar hem de daha az işlenmiş oldukları için sağlıklı birer seçenek olabilir. Ayrıca, stevia gibi kalorisiz tatlandırıcıları da deneyebilirsiniz. Bu şekilde, hem kızılcık suyunun tadını korumuş olursunuz hem de şeker tüketiminizi azaltırsınız. Umarım bu öneriler işinize yarar!
Sağlıklı günler dilerim.