Aşılı Kızılcık Fidanı Bakımı
05 Temmuz 2024

Aşılı Kızılcık Fidanı Bakımı

Aşılı Kızılcık Fidanı

Aşılı kızılcık fidanı, kırmızı renkte ve ekşi bir tada sahip meyveler üreten bir bitkidir. Sonbahar mevsiminin gözde meyvelerinden biri olan kızılcık, fidan halindeyken iyi bir bakım ve aşı ile hızla verim sağlayabilir. Bu fidanın verimli olabilmesi için Mart veya Ekim aylarında aşılanması gerekmektedir. Aşı sayesinde kızılcık meyveleri iri yapılı olur. İnce dallara sahip olan bu bitki, dayanıklı olduğu için toprağa kök saldığında bulunduğu alanı benimseyerek birden fazla fidan haline gelebilir. Arsız bitki grubunda yer alan aşılı kızılcık fidanının uygun şartlarda yetiştirilmesiyle kök ve yan dallarının yoğunlaştığını göreceksiniz. Şifa kaynağı meyve üretimini sağlayan bu değerli bitki, gelişme döneminde bol yağışlı iklimi, olgunlaşma döneminde ise güneşi sever. Alüvyonlu toprak yapısında hızla gelişim gösterebilir.

Aşılı Kızılcık Fidanı Dikimi

Aşılı kızılcık fidanı dikimi için toprak analizinin yapılmasında fayda vardır. Ayrıca bu değerli fidanı temin ettiğinizde en az bir hafta boyunca kök kısmını suyun içinde bekletmelisiniz. Bu işlem, kök salınımında artış sağlaması amacıyla yapılır. Fidan gelişimi için organik hayvan gübresinin varlığı çok önemlidir. Aşılı kızılcık fidanını killi ve kumlu topraklarda yetiştirmeniz mümkün değildir. Bu nedenle geçirgen toprak yapısını tercih etmenizde fayda vardır. Hassas bir yapıya sahip olan bu fidanın gelişimini tamamlaması için üç yıllık bir süreye ihtiyacınız vardır. Bu zaman zarfı içerisinde sağlıklı olarak yetişen fidan, ağaç haline dönüşerek yoğun meyve verimi sağlar.

Aşılı Kızılcık Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprak ile buluşturulan fidanın iyi gelişmesi için bakıma gereksinimi vardır. Bunun için tecrübe sahibi olmaya gerek yoktur. Bakıma yönelik ilk aşama, fidanın olumsuz hava koşullarına maruz kalmaması adına uzun bir çubukla toprağa sabitlenmesidir. Böylece rüzgar ve aşırı hızlı yağan yağmur faktörüne bağlı olarak fidanın kırılması önlenir. Diğer aşamalar ise fidan gelişimini destekleyen unsurlardır. Bu hususta haftalık periyotlar dahilinde sulama yapılmalıdır. Öte yandan her ay toprağa çapalama işlemi yapılıp toprağın nefes alması sağlanmalıdır. Bununla birlikte üç ayda bir gübreleme işleminin yapılması da önemlidir. Ayrıca ilkbahar veya sonbahar mevsimlerinin başlangıcında kızılcık fidanının gövdesinde ve yan dallarında bulunan filizlerin budamaya tabi tutulması gerekir. Bahsedilen bakıma dair uygulamalar ile gelişimini tamamlayan bu fidanın haşerelerden zarar görmemesi için Mart ayında ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uçman

23 Mayıs 2024 Perşembe

Bizim bahçede de kızılcık ağaçları var ama herhangi bir şekilde bol kızılcık vermiyor. Çok az kızılcık veriyor. Bu fidanı aşılamamamız mı gerek? Ayrıca her kızılcık aşılanabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bahçenizdeki kızılcık ağaçlarının az meyve vermesi birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Aşılama, meyve verimini artırmak için etkili bir yöntem olabilir. Evet, kızılcık ağaçları genellikle aşılanabilir. Ancak, aşılamadan önce ağacınızın sağlıklı olup olmadığını ve uygun çeşitleri seçtiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, toprağınızın verimliliğini ve sulama koşullarını da kontrol etmeyi unutmayın. Bir ziraat mühendisinden ya da yerel tarım ofisinden de destek alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızılcık Kirazının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kirazının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Meyve Suyu Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Meyve Suyu Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Fidanı Bakımı

Kızılcık Fidanı Bakımı

Kızılcık Nasıl Kurutulur?

Kızılcık Nasıl Kurutulur?

Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kızılcık Ağacı Nerede Yetişir?

Kızılcık Ağacı Nerede Yetişir?

Güncel

Kızılcık Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kızılcık Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Meyvesinin Faydaları Nelerdir?