Kızılcık Şeker Hastalığına İyi Gelir mi? Faydaları Nelerdir?

Kızılcık, zengin antioksidan içeriği ve C vitamini sayesinde sağlık açısından önemli bir meyvedir. Şeker hastalığına karşı faydaları bulunmakta; serbest radikallerle mücadele eder, kan pıhtılaşmasını düzenler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Tüketimi, bu hastalığın etkilerini azaltabilir.
Kızılcık Şeker Hastalığına İyi Gelir mi? Faydaları Nelerdir?
23 Ağustos 2024

Kızılcık Faydaları ve Şeker Hastalığı


Çok yıllık ve odunsu bir bitki olan kızılcık, ekşi bir aromaya sahip kırmızı renkli, askorbik asit, antosiyanin, fenolik bileşenler ve antioksidan içeriği bakımından oldukça değerli bir meyvedir. Sonbahar aylarının geldiğini belli eden bu meyveyi pazar tezgahlarında daha sık görmeye başlarız. Kızılcık tüketimi için tam zamanın geldiği bu dönemde, bu mucizevi meyvenin faydalı etkilerini vücudumuza kazandırabilmek için yeteri kadar tüketmek gerekir.

Kızılcığın Şeker Hastalığına Etkileri


Yapılan bilimsel çalışmalar, serbest radikallerin şeker hastalığının oluşumunda ve daha sonraki komplikasyonlarının gelişmesinde büyük rol oynadığını göstermektedir. Şeker hastalarının kanında sağlıklı kişilerden çok daha fazla serbest radikal bulunmaktadır. Serbest radikaller, vücut dışından gelebileceği gibi insan metabolizmasının doğal bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Serbest radikallerin yarattığı oksidasyonları önleyen ve serbest radikalleri yakalayıp stabilize eden maddelere antioksidan adı verilir. Kızılcık, antioksidan içeriği bakımından en değerli meyvelerden biridir ve bu yönde hastalığın ilerlemesine büyük ölçüde engel olmaktadır. Kızılcık, mevcut radikaller ile reaksiyona girerek ve bu radikallerin daha zararlı formlara dönüşmelerini ve yeni serbest radikal oluşumunu önleme özelliğine sahip bir meyvedir.

Kızılcık ve C Vitamini


Kızılcık meyvesinde fazla miktarda bulunan C vitamini, önemli bir besin ögesi olmasının yanı sıra şeker hastalarında çiğ olarak tüketildiğinde antioksidan etkisini çok daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Beta karoten özelliği ile de ön plana çıkan kızılcık, kırmızı meyveler grubunda olup çoklu doymamış yapısı ile iyi bir likopen kaynağıdır ve hastalığın oluşumunu azaltmaktadır. Kızılcık meyvesinin içeriğinde bulunan fenolik maddeler meyveye kendine özgü aromayı verir. Hafif buruk ve ekşi tadı itibariyle kızılcık, şeker hastalarının tüketmesinde sakınca olmayan ve az şeker içeren meyveler grubundadır.

Kızılcık ve Antosiyaninler

Doğal antosiyaninler arasında bulunan kızılcık, glikozit formunda bir antosiyanindir. Bir şeker molekülü ve kimyasal olarak buna bağlanmış olan aglikon molekülünden glikozit oluşur. Bu nedenle doğal antosiyanin içeren kızılcık meyvesi, serbest formda değil, şekerler ile oluşturmuş olduğu glikozit ya da antosiyanin formunda meyvenin içerisinde yer alır.

Kızılcık ve Kan Pıhtılaşması

Kızılcık faydaları şeker hastalığı yönünden incelendiğinde bir diğer önemli özellik, kanın pıhtılaşmasında sağladığı faydadır. Kızılcık meyvesinden yapılan kızılcık suyu veya kızılcık şerbeti, kanın pıhtılaşmasının düzenlenmesinde inanılmaz derecede etki sağlamaktadır. Şeker hastalarında kanama kontrolü çok önemlidir. Şeker hastaları, hastalığın etkisi ile oluşan deri hasarlarını çoğu zaman fark etmeyebilirler. Kızılcık, çok eski zamanlardan bu yana merhem yapılarak yara ve yanık tedavisinde kullanılmaktadır.

  • Kızılcık, kan şekerini düzenler.
  • Antioksidan içeriği ile serbest radikallerle savaşır.
  • Beta karoten ve likopen içeriği ile hastalığın oluşumunu azaltır.
  • Kan pıhtılaşmasını düzenleyici etkisi vardır.
  • Çiğ olarak tüketildiğinde antioksidan etkisi daha fazladır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru

V

27 Nisan 2024 Cumartesi

Ben kurtman şeker hastasıyım günde nakadar gizilcik yemeliyim veya bukizilcigin bekmez olan ekşisini icsem faydası olur mu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba V,

Öncelikle, şeker hastalığınız olduğu için diyetinizde yapacağınız değişiklikleri mutlaka doktorunuza ya da bir diyetisyene danışarak yapmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Genel olarak, kızılcık ve kızılcık pekmezi gibi besinler antioksidanlar içerir ve sağlığa faydalı olabilir, ancak şeker hastalarının bu tür gıdaları tüketirken kan şekerini dikkatle izlemeleri gerekmektedir. Her bireyin metabolizması farklıdır, bu yüzden kızılcık veya kızılcık pekmezi tüketiminin size uygun olup olmadığını en iyi şekilde sağlık profesyoneliniz belirleyebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Gülriz

Merhaba, kızılcık önemli bir antioksidan olarak kabul edilir ve şeker hastalığında, kan şekerini düzenleyerek, hastalığın ilerlemesini önler. Kızılcık pekmezi de ayni etkiyi gösterir fakat, hic bir katkı maddesi koyulmadan, sadece kızılcıktan elde edilmelidir. Günde bir avuç meyvesi tüketilebilir. Geçmiş olsun.

3. Cevap
cevap

Talu

Öncelikle geçmiş olsun V. Kızılcık bu konuda oldukca faydası olan ve yüksek miktarda C vitamini olduğu içinde kışın soğuk algınlığı, gripte de çayı kullanılan bitkidir. Kızılcığın faydası mutlaka olur. Ama fazla tüketimi halinde başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir herşeyin fazla tüketimi zararlıdır. Mutlaka bir doktora danışınız.

Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel
Kızılcık Pestili Faydaları Nelerdir?
Kızılcık Pestili Faydaları Nelerdir?
Güncel
Kızılcık Tohumu Nasıl Çimlendirilir?
Kızılcık Tohumu Nasıl Çimlendirilir?
Güncel
Kızılcık Fidanı Bakımı
Kızılcık Fidanı Bakımı
Kızılcık Nasıl Kurutulur?
Kızılcık Nasıl Kurutulur?
Kızılcık Çeşitleri Nelerdir?
Kızılcık Çeşitleri Nelerdir?
Kızılcık Yetiştiriciliği Nasıldır?
Kızılcık Yetiştiriciliği Nasıldır?
Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?
Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?
Kızılcık Aşısı Nedir Nasıl Yapılır?
Kızılcık Aşısı Nedir Nasıl Yapılır?
Kızılcık Süt Yapar mı?
Kızılcık Süt Yapar mı?